Stresul a devenit o constantă în viața de zi cu zi. Când vorbim despre stres, ne referim la orice stare de tensiune care apare din diverse cauze, fie ca reacție la factorii de mediu, fie ca urmare a unor evenimente. Atunci când simptomele stresului persistă pe termen lung, apar și primele semnale de alarmă. Deși specialiștii susțin că stresul acut în doze mici pe termen scurt1 la locul de muncă poate avea efecte benefice, cum este creșterea productivității, tot aceștia afirmă că stresul cronic pe termen lung are efecte negative asupra stilului de viață și stării generale de sănătate.
Este important să stabilim care sunt cauzele stresului cronic și cum se manifestă, înainte să discutăm despre pașii pentru gestionarea și ameliorarea episoadelor stresante.
Cauzele stresului cronic
Fiecare eveniment sau gând în afara zonei de confort duce la apariția stresului la nivelul corpului. Este o reacție a organismului pe care de cele mai multe ori nu o putem controla și se manifestă atât la nivel psihic, cât și la nivel fizic. De exemplu, starea de teamă și nervozitate însoțită de intensificarea bătăilor inimii și transpirație este doar una dintre formele în care se manifestă stresul. Pentru ameliorarea corectă a stresului și simptomelor asociate trebuie identificate cauzele care duc la apariția episoadelor de stres, dar și a tipului de stres cu care te confrunți.
Stresul acut este cel mai comun tip de stres și în general apare pe perioade scurte și trece repede. Atunci când simptomele stresului persistă pe termen lung și simți că trăiești într-o continuă presiune emoțională, se instalează stresul cronic. Acest tip de stres poate duce la diverse afecțiuni medicale care se pot localiza la nivelul inimii, la nivelul pielii și al sistemului imunitar.
Cauzele stresului cronic pot fi interne sau externe2. Înainte de a face primii pași în managementul stresului, este important să identifici corect cauzele declanșatoare:
Cauze interne:
- Pesimismul constant
- Senzația că ești mereu neîndreptățit
- Așteptări nerealiste de la persoanele apropiate sau de la diverse situații și evenimente
- Adaptarea grea la schimbările din viața ta
Cauze externe:
- Relații tensionate cu cei din jur sau în cuplu
- Dificultăți financiare constante
- Suprasolicitarea la locul de muncă
- Schimbări majore și evenimente neașteptate care au un impact direct asupra stilului de viață
- Sarcina și nașterea
- Pierderea unei sarcini
- Pierderea unei persoane dragi
Simptomele stresului
Unele simptome ale stresului sunt evidente, altele sunt mai greu de identificat. În plus, acestea diferă la fiecare persoană și în funcție de cauza declanșatoare. Acestea se clasifică în simptome resimțite la nivel fizic, cognitiv, comportamental și emoțional3.
Simptomele fizice ale stresului:
- Transpirația excesivă apărută brusc
- Crampe și spasme musculare
- Senzație de leșin și de amețeală
- Probleme digestive
- Dureri de cap
- Dureri în piept
- Ticuri nervoase
- Furnicături la nivelul corpului
Simptome cognitive ale episoadelor de stres:
- Îngrijorare constantă
- Dificultăți de concentrare
- Pesimism accentuat
Simptomele comportamentale ale stresului cronic:
- Izolare
- Probleme cu somnul
- Neîndeplinirea sau ignorarea sarcinilor de la locul de muncă
- Dereglarea apetitului
- Dezvoltarea unor obiceiuri nocive pentru relaxare (consum de alcool, țigări, droguri)
Simptomele emoționale ale stresului cronic:
- Singurătate
- Furie
- Depresie
- Anxietate
- Irascibilitate
- Tristețe
Cum să gestionezi stresul puternic
Deși situațiile stresante sunt greu de evitat în viața de zi cu zi, poți diminua impactul acestora asupra stilului tău de viață cu ajutorul unei rutine pentru managementul stresului4. Este important de știut că nu există un remediu care să vindece stresul, ci doar să amelioreze simptomele acestuia. De aceea contează foarte mult stilul de viață și rutina pe care o adopți în lupta împotriva stresului.
- Exercițiile fizice sunt un aliat de bază în combaterea stresului cronic și ameliorarea simptomelor
- Odihna este esențială pentru refacerea nivelului de energie
- Tehnicile de relaxare și meditație te ajută să îți reechilibrezi corpul și să gestionezi gândurile negative
- Practicarea unui hobby relaxant
- Discuțiile cu un consultant de specialitate
Identifică cauzele stresului și creează-ți propriul plan de management înainte ca acesta să îți afecteze stilul de viață și sănătatea.
Resurse: