Tu recunoști simptomele de oboseală psihică? Cu siguranță ai experimentat până acum un episod în care ai resimțit simultan oboseală, stări de irascibilitate și dificultăți de concentrare.
Nu ești singur(ă)! Sunt probleme tot mai frecvente în societatea modernă, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Însă, atunci când oboseala psihică se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, poate avea consecințe serioase asupra sănătății și calității vieții.
Cum recunoști oboseala psihică?
Oboseala psihică are simptome ce cresc gradual și accelerează în perioadele de stres crescut. Principalele semne pe care le vei recunoaște sunt legate de partea mintală și emoțională. Iată care sunt cele mai frecvente simptome:
- Somn neodihnitor: oboseala este prezentă chiar și după o noapte de somn;
- Dificultăți de concentrare. Epuizarea psihică îți afectează abilitatea de a te concentra și de a gândi clar, ceea ce poate duce la erori la locul de muncă sau în activitățile de zi cu zi;
- Iritabilitate și schimbări de dispoziție. Persoanele epuizate psihic au mai puțină răbdare și oscilează frecvent între diferite stări. Poți simți o stare persistentă de tristețe, fără vreun motiv anume;
- Scăderea motivației. Nu vei mai avea aceeași energie și dorință de a face lucruri pe care înainte le făceai cu ușurință sau plăcere;
Cauzele oboselii psihice
De cele mai multe ori, oboseala psihică este rezultatul unei combinații de factori. Apare atunci când în viața ta există aspecte care îți solicită mai mult efort mintal și emoțional. Cele mai des întâlnite cauze sunt:
- Suprasolicitarea profesională, munca excesivă și presiunea la locul de muncă;
- Perioade de stres financiar;
- Lipsa satisfacției la locul de muncă sau in viața personală;
- Predispoziție spre depresie și anxietate;
- Schimbări majore în familie, ca apariția unui bebeluș sau decesul cuiva drag.
Posibile remedii pentru oboseala psihică
1. Încearcă să elimini factorul de stres
Acolo unde este posibil, cea mai bună soluție este să elimini factorul de stres. De exemplu, dacă te simți copleșit la locul de muncă, vorbește cu managerul tău pentru a găsi soluții să gestionezi mai ușor volumul de muncă. Dacă nu primești suficient ajutor în treburile casnice, încearcă să discuți problema cu ceilalți membrii ai familiei pentru a vă împărți mai echitabil sarcinile între voi.
2. Perioade de odihnă
Învață să recunoști semnele timpurii ale oboselii psihice și să iei o pauză atunci când simți nevoia. Împarte-ți volumul de muncă în mai multe task-uri pe care să le gestionezi treptat, cu pauze regulate.
Asigură-te că îți rezervi timp pentru odihnă, atât în timpul nopții, cât și pentru perioade mai lungi, cum ar fi vacanțele. Pe lângă odihnă, poți încerca metode de relaxare cum ar fi masaj, meditație sau aromaterapie.
3. Exerciții fizice
Activitatea fizică regulată te poate ajuta să faci mai bine față stresului de zi cu zi, de la locul de muncă. În plus, faptul că practici un sport, că mergi o oră la sală sau că alergi prin parc ori faci exerciții fizice în fața televizorului te poate ajuta să nu te mai gândești la muncă, la proiecte, la deadline-uri și la task-uri.
Dacă nu ești adeptul sportului, poți încerca activități cu un impact mai redus, ca yoga sau plimbări în natură.
4. Alimentație sănătoasă
Alegerea alimentelor pe care le consumăm este esențială, deoarece poate să apară un cerc vicios în care stresul cronic influențează obiceiurile alimentare, ducând la o dietă neechilibrată și la un aport insuficient de nutrienți, în special vitamine din grupul B și micronutrienți. Această situație poate amplifica efectele negative ale stresului asupra organismului.
Arginina este un aminoacid care prezinta proprietati anti-stres si adaptogene.
Fără atenție din partea ta, episoadele de oboseală psihică prelungită îți pot afecta serios sănătatea, calitatea vieții și relațiile cu ceilalți. Ascultă-ți corpul și tratează-le ca pe un semnal de alarmă pentru a face câteva schimbări în viața ta.
Referinte: