Vrei să îți menții sănătatea și echilibrul organismului de la interior la exterior? O componentă esențială care contribuie la diverse procese fiziologice importante pentru buna funcționare a organismului este oxidul nitric. Această moleculă este produsă de organism și deși are o durată de viață scurtă la nivel celular, are un impact major asupra celor mai importante funcții.
Citește în continuare și află din articolul de mai jos tot ce trebuie să știi despre oxidul nitric, de la modul în care se formează în organism, la beneficiile asupra întregului organism. În plus, ți-am pregătit și o serie de recomandări despre cum îți poți asigura doza zilnică necesară de oxid nitric.
Ce este oxidul nitric
Oxidul nitric este o moleculă cu structură gazoasă, întâlnită atât în organismul uman, cât și la alte vietăți, care facilitează comunicarea între celule, contribuind astfel la activitatea organelor și a proceselor fiziologice. Spre deosebire de alte vitamine și nutrienți, oxidul nitric este format în mod natural în organism din aminoacidul L-arginină, durata de viață a unei molecule fiind de doar câteva secunde. În acest interval, oxidul nitric acționează la nivel celular și contribuie la buna funcționare a acestora.
Cum se formează oxidul nitric în organism
Cele două elemente importante pentru sinteza oxidului nitric sunt L-arginina și L-citrulina. Fiecare dintre acestea se regăsește în alimentele de bază pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. Odată ajunși în organism, acești aminoacizi sunt sintetizați cu ajutorul unor enzime specifice și transformați în oxid nitric. Organismul unei persoane cu o dietă echilibrată poate produce până la 5 grame de oxid nitric în fiecare zi.
Oxidul nitric se degradează rapid în organism, prin reacție cu oxigenul din sânge. Astfel, este esențial să te asiguri că prin dieta zilnică ai un aport suficient de L-arginină, care apoi este transformată în oxid nitric. În cazul în care ești o persoană cu un stil de viață activ și practici sport, nevoia de oxid nitric crește considerabil. De aceea ai nevoie de suplimente pe bază de L arginină care să mențină nivelul de oxid nitric la un nivel optim întreaga zi.
Beneficiile oxidului nitric la nivelul organismului
Beneficiile oxidului nitric se resimt la nivelul întregului organism, de la circulația sangvină la activitatea organelor interne:
- Îmbunătățește fluxul sanguin;
- Ajută la adaptarea organismului la schimbările de mediu;
- Relaxează și dilată vasele de sânge;
- Facilitează transmiterea semnalelor neuronale;
- Ajută la recuperarea după efort fizic intens;
- Reglează răspunsul imunitar al corpului;
Recomandări pentru aportul zilnic de oxid nitric
O alimentație sănătoasă și echilibrată din punct de vedere nutritiv este primul pas pentru a-ți asigura necesarul zilnic de oxid nitric. Printre alimentele bogate în L-arginină, unul dintre elementele care ajută la formarea oxidului nitric, sunt peștele, carnea roșie, lactatele, spanacul și carnea de pasăre. L-citrulina este prezentă atât în carne, cât și în alune și pepene verde.
Dacă ai un stil de viață activ și necesarul de oxid nitric pentru o zi este mai crescut decât poate corpul produce doar cu ajutorul alimentelor, poți apela la suplimente. L-arginina este un supliment de bază întâlnit în multe gustări și preparate recomandate sportivilor, așa cum sunt batoanele proteice pentru recuperare sau băuturile de după antrenament. Odată suplimentat aportul de arginină, corpul va produce mai mult oxid nitric, contribuind la o recuperare rapidă și ameliorarea febrei musculare.
Asigură-ți doza zilnică de arginină esențială pentru producerea oxidului nitric printr-o dietă echilibrată și discută cu specialistul pentru a adaugă în rutina ta și suplimente benefice pentru organism.
Surse:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9710401/#:~:text=Nitric%20oxide%20supplemen tation%20has%20many,flow%20in%20the%20carotid%20artery
- https://www.healthline.com/nutrition/how-to-increase-nitric-oxide
- https://www.healthline.com/nutrition/nitric-oxide-supplements
- https://www.health.com/nitric-oxide-7557367
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22260513/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7504210/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21890489/