Imaginea arată o persoană veselă, purtând o mască de somn, pregătită pentru odihnă sau tocmai trezită din somn.

Câte ore trebuie să dormim

De ce are nevoie organismul tău pentru a funcționa normal? Pe lângă hrană, apă și aer curat, somnul și odihna sunt la fel de esențiale pentru echilibrul organismului. O persoană care are parte de un program bine stabilit de somn va avea energia zilnică necesară să ducă la bun sfârșit toate activitățile planificate.

Dacă ți-ai propus să îți schimbi rutina de odihnă și să îți îmbunătățești programul de somn, acest articol este exact ce ai nevoie. Vei afla câte ore trebuie să dormim în funcție de vârstă, dar și care este intervalul de odihnă recomandat pentru un somn odihnitor.

Câte ore trebuie să dormim ca să ne trezim odihniți

Orele de somn de care are nevoie fiecare dintre noi variază în funcție de mai mulți factori. În general, adulților se recomandă între 6 și 8 ore de somn în fiecare noapte. Desigur, acest număr poate crește, mai ales dacă ai un program încărcat și solicitant, la sfârșitul căruia te simți epuizat. Pe de altă parte, nevoile copiilor, când vine vorba de orele de somn, sunt diferite și sunt stabilite în funcție de vârstă. Buna dezvoltare a acestora depinde nu doar de alimentația sănătoasă, ci și de programul de odihnă.

Orele de somn în funcție de vârstă

Numărul de ore de somn și calitatea somnului sunt cele mai importante detalii. Calitatea somnului este influențată de factori precum stilul de viață, stresul, alimentația și mediul de odihnă. Cât despre orele de somn necesare, acestea sunt determinate de vârstă, începând cu primele zile de viață1. Urmărește tabelul cu ore de somn de mai jos și află care sunt recomandările specialiștilor:

VÂRSTĂORE DE SOMN
RECOMANDATE
MINIM ORE DE
SOMN
MAXIM ORE DE
SOMN
0 – 3 LUNI14 – 17 ORE11 ORE19 ORE
4 – 11 LUNI12 – 15 ORE10 ORE18 ORE
1 – 2 ANI11 -14 ORE9 ORE16 ORE
3 – 5 ANI10 – 13 ORE8 ORE14 ORE
6 – 13 ANI9 – 11 ORE7 ORE12 ORE
14 – 17 ANI8 – 10 ORE7 ORE11 ORE
18 – 25 ANI7 – 9 ORE6 ORE11 ORE
26 – 64 ANI7 – 9 ORE6 ORE10 ORE
PESTE 65 ANI7 – 8 ORE5 ORE9 ORE

Care sunt cele mai bune ore de somn

Corpul se reface în timpul somnului, intrând într-o stare de relaxare și deconectare de mediul în care se află. Dar pe lângă numărul de ore de somn, la fel de important este și intervalul în care adormi.

Ca să poți adormi mai ușor corpul eliberează melatonină, un hormon care pregătește corpul pentru somn. Acest hormon este eliberat din primele zile de viață și scade cantitativ odată cu înaintarea în vârstă. La adolescenți și adulți melatonina este eliberată între orele 22-24.

Intervalul orar 22-24 este considerat cel mai odihnitor și benefic pentru corp și creier. Odihna între aceste ore te ajută să îți menții mintea și memoria agile, dar și puterea de concentrare și atenție.

Recomandări pentru un somn odihnitor

Ți se pare o adevărată provocare să respecți un program de odihnă bine stabilit? Există câteva trucuri și sfaturi2 care te vor ajuta să te bucuri din plin de somn și să adormi ușor astfel încât să te trezești energic și odihnit. Iată cum ar trebui să arate rutina ta înainte de somn:

  • Asigură-te că ai un pat și o saltea confortabile care să contribuie la odihna fizică și psihică;
  • Încearcă să mergi la somn de la primele semne de oboseală;
  • Evită consumul de alimente cu cel puțin 2 ore înainte de somn;
  • Consumă băuturi calde, așa cum sunt ceaiurile din plante, care să te relaxeze;
  • Creează-ți o rutină de exerciții de relaxare și meditație înainte de somn;
  • Evită utilizarea monitoarelor și înlocuiește-le cu o carte care te va ajuta să adormi mai ușor;
  • Setează o temperatură optimă pentru odihnă și evită să supraîncălzești camera.

Când ai avut ultima oară un somn cu adevărat odihnitor? Schimbă-ți rutina de dinainte de culcare și adaptează numărul de ore de somn necesare în funcție de vârstă.

Referințe:

  1. https://www.cdc.gov/sleep/about/index.html
  2. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/sleep/art-20048379