Știai că arginina este un aminoacid esențial pentru buna funcționare a organismului? Arginina sau L-arginina participă la o mulțime de procese biologice, devenind astfel important la nivel celular. Deși poate fi asimilat cu ajutorul unei diete echilibrate, arginina este disponibilă și sub formă de suplimente alimentare, o alternativă la care apelează sportivii și persoanele care se recuperează după anumite infecții. În astfel de situații organismul are nevoie de o doză crescută de arginină, pe care alimentele nu o pot asigura în totalitate.
Vrei să te asiguri că ai un stil de viață sănătos și echilibrat? Află mai multe despre ce este arginina și la ce folosește, dar și care sunt cele mai bogate surse care îți asigură necesarul zilnic.
Ce este arginina?
Arginina sau L-arginina este un aminoacid benefic pentru toată lumea, considerat semi-esențial. Acesta poate fi produs de organism în mod regulat, dar devine esențial în anumite circumstanțe, așa cum sunt infecțiile, refacerea țesuturilor și sinteza proteinelor. În astfel de situații, pe lângă arginina produsă de organism se poate recomanda o doză suplimentară pe care o poți obține din suplimentele alimentare cu arginină.
Proteinele de care are nevoie corpul pentru a funcționa și pentru a se reface sunt formate din 20 de aminoacizi, arginina fiind unul dintre aceștia. Spre deosebire de alți aminoacizi regăsiți în organism, arginina are o structură aparte, devenind astfel esențială pentru procesele biologice din corpul nostru. [1][2]
Funcțiile și rolul argininei în organism
Cu toate că organismul are nevoie de arginină pentru a funcționa corect, aceasta este sintetizată și asimilată doar atunci când este necesar. Acest aminoacid participă în multe dintre procesele biologice și îndeplinește multiple roluri în organism, printre care:
- Contribuie la sinteza proteinelor esențiale pentru repararea, menținerea și creșterea țesuturilor;
- Participă la biosinteza anumitor molecule așa cum sunt oxidul nitric, glutamatul, creatinina, ureea;
- Ajută la eliberarea hormonului de creștere;
- Contribuie la întărirea sistemului imunitar;
- Sintetizează colagenul esențial pentru recuperarea rapidă a rănilor și leziunilor;
- Menține funcția și elasticitatea vaselor de sânge;
- Asigură un aport optim de oxigen la nivelul țesuturilor.
Necesarul de arginină variază în funcție de stilul de viață și activitatea fizică zilnică. Cu toate acestea, este demonstrat faptul că un supliment de 2 grame pe zi de l-arginină poate crește performanțele sportive. Astfel, organismul se menține în echilibru și procesele biologice se desfășoară într-un ritm normal. [3]
Surse de arginină
Arginina este preluată de organism din alimentele consumate zilnice. Însă atunci când necesarul de arginină crește, ai nevoie de suplimente alimentare cu arginină. Acestea eliberează aminoacidul esențial la nivelul organismului care apoi contribuie la sintetizarea proteinelor și refacerea țesuturilor.
Surse naturale de arginină
O dietă sănătoasă în care sunt incluse alimente bogate în proteine îți va asigura doza necesară de arginină. De aceea din meniul tău nu trebuie să lipsească:
- Carnea roșie, carnea de pasăre, peștele, fructele de mare și algele;
- Cereale;
- Orez;
- Fasole, năut și linte;
- Semințe și nuci;
- Iaurt, brânză și lapte;
- Pepene roșu;
- Ciocolata neagră.
Surse suplimentare de arginină
Suplimentele alimentare cu arginină sunt recomandate atunci când ai nevoie de o doză mai mare, pe care nu o poți asimila cu ajutorul alimentelor. Acestea sunt recomandate sportivilor și persoanelor care evită consumul de carne[4][5], o sursă esențială de proteine. Arginina sub formă de suplimente poate fi administrată sub formă de capsule, pudră pentru shake sau lichidă. Indiferent de modul de administrare preferat, este recomandat să respecți doza sugerată în funcție de stilul de viață și nevoile organismului tău.
Menține-te în cea mai bună formă și oferă-i organismului doza necesară de arginină pentru funcționare optimă în fiecare zi.
Surse:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5510020/
- https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-l-arginine/art-20364681
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/l-arginine
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316623008118
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19030957/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27934649/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28120856/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17513442/